Nieuws

Hoe werk je cellenbeton blokken mooi af? Plinten en randen

bij Marco Janssen op Jun 27, 2023

Hoe werk je cellenbeton blokken mooi af? Plinten en randen

 

 

Cellenbeton blokken zijn een veelgebruikt bouwmateriaal vanwege hun lichte gewicht, goede isolatie-eigenschappen en eenvoudige verwerking. Ze worden vaak gebruikt voor het bouwen van binnenmuren in woningen en commerciële gebouwen. Het afwerken van cellenbeton blokken is echter een belangrijk aspect om ervoor te zorgen dat de muren er netjes uitzien en goed passen bij de rest van het interieur.

 

Plinten

 

Eén manier om cellenbeton blokken mooi af te werken, is door gebruik te maken van plinten. Plinten worden geplaatst aan de onderkant van de muur en bedekken de overgang tussen de vloer en de muur. Ze dienen niet alleen als decoratief element, maar beschermen ook de onderkant van de muur tegen beschadigingen zoals krassen of stoten.

 

Bij het kiezen van plinten voor cellenbeton blokken is het belangrijk om rekening te houden met het materiaal waaruit ze zijn gemaakt. Cellenbeton kan gevoelig zijn voor vocht, dus het is raadzaam om plinten te kiezen die waterbestendig zijn, zoals PVC-plinten. Deze zijn gemakkelijk schoon te maken en bestand tegen vocht. Houten plinten kunnen ook worden gebruikt, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze goed zijn behandeld met een vochtwerende coating.

 

Het installeren van plinten op cellenbeton blokken kan iets lastiger zijn dan op andere materialen, omdat de blokken hol zijn van binnen. Het is daarom aan te raden om gebruik te maken van speciale montagelijm voor cellenbeton. Breng de lijm aan op de achterkant van de plint en druk deze stevig tegen de muur. Zorg ervoor dat de plint waterpas staat en laat de lijm goed uitharden voordat je verder gaat met andere afwerkingswerkzaamheden.

 

Randen

 

Naast plinten kun je ook randafwerking gebruiken om cellenbeton blokken mooi af te werken. Randafwerking wordt geplaatst op de bovenkant van de muur en bedekt de ruwe randen van de blokken. Dit geeft een nette en afgewerkte uitstraling aan de muur.

 

Er zijn verschillende opties voor het afwerken van randen bij cellenbeton blokken. Een populaire keuze is het gebruik van stucwerk of pleisterwerk. Dit kan eenvoudig worden aangebracht met behulp van een spaan of troffel. Breng een dunne laag stucwerk aan over de ruwe randen van de blokken en strijk het glad. Laat het stucwerk goed drogen voordat je verder gaat met schilderen of andere afwerkingswerkzaamheden.

 

Een andere optie voor het afwerken van randen is het gebruik van metalen hoekprofielen. Deze worden op de hoeken van de muur geplaatst en bedekken zowel de verticale als horizontale randen. Hoekprofielen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals aluminium of roestvrij staal, en kunnen eenvoudig worden bevestigd met behulp van schroeven of montagelijm.

 

Als je een meer decoratieve uitstraling wilt creëren, kun je ook kiezen voor tegels als randafwerking. Tegels kunnen worden gelijmd op de bovenkant van de muur om een strakke en moderne look te creëren. Zorg ervoor dat je gebruik maakt van een waterbestendige tegellijm en voegmiddel om ervoor te zorgen dat ze goed blijven zitten.

 

Conclusie

 

Het afwerken van cellenbeton blokken met plinten en randafwerking is essentieel om ervoor te zorgen dat de muren er netjes uitzien en goed passen bij de rest van het interieur. Plinten beschermen niet alleen de onderkant van de muur tegen beschadigingen, maar dienen ook als decoratief element. Bij het kiezen van plinten is het belangrijk om rekening te houden met vochtbestendige materialen zoals PVC of goed behandeld hout.

 

Voor het afwerken van de ruwe randen van cellenbeton blokken kun je gebruik maken van stucwerk, metalen hoekprofielen of tegels. Stucwerk kan eenvoudig worden aangebracht met behulp van een spaan en geeft een gladde en nette uitstraling. Metalen hoekprofielen bedekken zowel de verticale als horizontale randen en kunnen gemakkelijk worden bevestigd met schroeven of lijm. Tegels kunnen worden gelijmd op de bovenkant van de muur voor een strakke en moderne look.

 

Door plinten en randafwerking te gebruiken, kun je cellenbeton blokken mooi afwerken en zorgen voor een professionele uitstraling in jouw interieur.